Almere Pampus wordt het zesde stadsdeel van Almere. Een enorm gebied aan het IJ- en Markermeer. De opgave voor de ontwikkeling van Pampus is de ontwikkeling van 25.000 tot 35.000 woningen en tenminste 16.000 arbeidsplaatsen en alle bijbehorende maatschappelijke en commerciële voorzieningen voor zorg, onderwijs, recreatie en de dagelijkse boodschappen.
Daarmee beantwoordt Almere Pampus de vraag naar woningen, werkruimte en voorzieningen voor de groeiende bevolking van Almere en daarbuiten. Een opgave die in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Almere tot stand gaat komen.
Water- en bodemsturend
Bij de ontwikkeling van Almere Pampus wordt de lat hoog gelegd op het vlak van duurzaamheid, om zo het gebied toekomstbestendig te bouwen. Vanuit het principe van water- en bodemsturend, wordt naar de kwaliteit en kenmerken van de bodem gekeken. Het bodemonderzoek geeft inzicht in de opbouw van de bodem en in de mate waarin en waar risico is op bodemdaling en opbarsting en meer.
Zodoende is bekend waar ‘slappe’ en ‘stevige’ grond is en waar wel en waar niet gebouwd kan worden. Maar ook: welke gebieden geschikt zijn voor (regen-)waterberging en natuurontwikkeling. Op elk schaalniveau in het Masterplan is ruimte voor groen en water en zijn voorzieningen voor de dagelijkse levensbehoeften op loop- en fietsafstand goed bereikbaar. Voor de langere afstanden naar andere delen van Almere en naar Amsterdam kan straks gebruik worden gemaakt va de IJmeerverbinding.
Compact gebouwd stadsdeel
De ontwikkeling van Pampus wordt gefaseerd uitgevoerd. Elke fase resulteert in een integraal stukje vitale samenleving, waarin ambities en opgaven als klimaatadaptatie, werkgelegenheid, kansengelijkheid, duurzaamheid, ontmoetingsmogelijkheden en randvoorwaarden voor sociale cohesie allemaal opgenomen zijn. Dit betekent dat het voorzieningenniveau minimaal gelijk op moet lopen met de woningaantallen en dat er ruimte is voor een divers aanbod van niet-wonen functies. Pampus wordt een compact gebouwd stadsdeel, waar openbare ruimtes en ontmoetingsplekken die aansluiten bij de diversiteit van de buurtsamenstelling een centrale rol spelen. Zo kunnen spontane ontmoetingen plaatsvinden en sociale netwerken ontstaan die bijdragen aan een gevoel van geluk, verbondenheid en gezondheid van de bewoners.
Toonbeeld van innovatie
Voor de verdere uitwerking en uitvoering van het Masterplan voor Pampus is bestuurlijk overleg gaande. Daarbij is de bekostiging voor de ontwikkeling van de infrastructuur een belangrijk onderwerp. Bovenal blijft de realisatie van Almere Pampus als duurzaam stadsdeel de bovenliggende opgave. Met de uitvoering daarvan wil Almere Pampus een toonbeeld van innovatie zijn.
Meedenken over de duurzaamheidsopgave van Almere Pampus doe je op 7 november vanaf 11:15 uur in De Kuip. Projectdirecteur a.i. Carlinde Adriaanse van Almere Pampus gaat graag met je in gesprek over deze nieuwe gebiedsontwikkeling.