Programma Klimaattop GO 2024

Op 6 en 7 november vind je een bruisend programma vol kennisdeling, inspirerende debatten en netwerkmogelijkheden, mede samengesteld door de programmaraad.

Op maar liefst vier podia en diverse ontmoetingsplekken komen experts uit de publieke en private sector samen om te werken aan de duurzaam gebouwde omgeving van morgen. Er zijn verschillende sessies waarin jij je stem kunt laten horen. Of je nu wilt deelnemen aan een levendig forum, meediscussiëren in een klimaatdebat of jouw ideeën wilt inbrengen tijdens een Round Table-sessie, er is altijd een plek waar jouw inbreng telt!

  • TijdTitelSprekerLocatie
  • 09:00 - 09:45INLOOP - KOFFIE EN THEE NETWERKEN COOLSINGEL 20241106coolsingel NETWERKEN

    Welkom op de Klimaattop Gebouwde Omgeving 2024!

    Na je registratie ben je welkom op het netwerkplein genaamd Coolsingel. Maak hier direct kennis met andere deelnemers en partners. Vanaf 9:45u gaat de mainstage zaal open!


    INLOOP - KOFFIE EN THEE

  • 09:45 - 10:00MAINSTAGE OPEN MAINSTAGE 20241106mainstage

    Welkom op de Mainstage. We gaan om exact 10:00u beginnen!


    MAINSTAGE OPEN

  • 10:00 - 10:00WELKOM OP DE KLIMAATTOP GO 2024Inge  DiepmanMAINSTAGE 20241106mainstage

    Welkom op de Klimaattop Gebouwde Omgeving 2024 door moderator Inge Diepman!


    WELKOM OP DE KLIMAATTOP GO 2024 door Inge Diepman

  • 10:00 - 10:15OPENING KLIMAATTOP GO 2024  KEYNOTEOnno  DwarsMAINSTAGE 20241106mainstage KEYNOTE

    Officiele opening van de Klimaattop Gebouwde Omgeving 2024 door Onno Dwars - voorzitter van de Programmaraad.


    OPENING KLIMAATTOP GO 2024  door Onno Dwars

  • 10:15 - 11:00OP WEG NAAR CO2 NEUTRAAL: LET'S GO! FORUMLaurens de LangeFrancesco  FranchimonSelina  RoskamLeontien de WaalMAINSTAGE 20241106mainstage FORUM

    Waar staan we NU in de verduurzaming van de gebouwde omgeving? Hoever zijn we al gekomen door alle programma's, innovaties en het beleid? In het rapport Op weg naar CO2 neutraal heeft Duurzaam Gebouwd hiervan een overzicht gegeven. Elke deelnemer van de Klimaattop GO ontvangt dit rapport een week voorafgaand aan de Klimaattop GO. Maar welke onderwerpen moeten we écht bespreken? Wat zijn de pijnpunten? Waar moeten we extra op letten? De experts vanuit de programmaraad bespreken met elkaar en met jou het rapport en geven inzicht waar we mee aan de slag moeten de komende twee dagen. 


    OP WEG NAAR CO2 NEUTRAAL: LET'S GO! door Laurens de Lange, Francesco Franchimon, Selina Roskam, Leontien de Waal

  • 11:00 - 11:15DOORLOOP NAAR DE SESSIES 20241106

    Na afloop van de opening starten de sessies op de diverse stages. Kies gerust waar je wil beginnen deze 1e dag!


    DOORLOOP NAAR DE SESSIES

  • 11:15 - 11:45BESTAANDE WONINGEN SNELLER, BETER EN GOEDKOPER VERDUURZAMEN Ivo  OpsteltenHET KASTEELEnergietransitie, Circulair bouwen20241106energietransitie, circulair-bouwenhet-kasteel


    Maak kennis met Verbouwstromen - Van beleid naar uitvoering. 

    We hebben in Nederland nog miljoenen woningen die teveel energie verbruiken. Deze moeten vóór 2050 allemaal verduurzaamd zijn. Dat vergt een grote inspanning en een stevige verandering van de markt. En dat gaat een stuk makkelijker als we daarbij samenwerken, zodat we met dezelfde middelen meer resultaat kunnen halen. Verbouwstromen helpt hierbij. Door samenwerkingen te smeden en dezelfde maatregelen toe te passen in dezelfde soort woningen verduurzamen we veel meer huizen.

    Het is mogelijk om met dezelfde mensen in 2030 twee keer zoveel woningen te verduurzamen als nu. Zo zorgen we voor versnelde toegang tot toekomstbestendige en energiezuinige woningen voor iedereen. Verbouwstromen is een samenwerking tussen De BouwcampusStroomversnellingTKI Bouw en Techniek en TKI Urban Energy en wordt gefinancierd door het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. 


    BESTAANDE WONINGEN SNELLER, BETER EN GOEDKOPER VERDUURZAMEN  door Ivo Opstelten

  • 11:15 - 12:00“ALS VERDUURZAMEN HIER KAN, DAN KAN HET OVERAL”Suze  GehemDE KUIPEnergietransitie20241106energietransitiede-kuip

    In het afgelopen decennium hielp De Groene Grachten 1.300 monumenteigenaren bij de verduurzaming van hun pand, waaronder iconische locaties zoals Koninklijk Theater Carré en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Nog eens 15.000 eigenaren ontvingen een duurzaamheidsplan via hun digitale tools. En dit is pas het begin. 

    Haar ‘Big Hairy Audacious Goal’? Alle 140.000 monumenten in Nederland in de komende drie jaar van een duurzaam plan te voorzien. De organisatie werkt inmiddels op internationale schaal, waaronder in Spanje, Portugal, België en Italië. Suze ontving in de afgelopen jaren talloze prijzen voor haar bijdrage aan het verduurzamen van Nederland, waaronder de Duurzame Bouwvrouw Award en stond onder andere in de Duurzame 100 van Trouw. In 2023 werd Suze uitgeroepen tot de #1 van de ABN AMRO Duurzame 50. Dit is de jaarlijkse thermometer van duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland.


    “ALS VERDUURZAMEN HIER KAN, DAN KAN HET OVERAL” door Suze Gehem

  • 11:15 - 12:00DE HOUTBOUWREVOLUTIE STARTS HERE! DEAL!Yvette  WatsonNorbert  SchottePablo van der LugtBob van der ZandeWOUDESTEINCirculair bouwen20241106circulair-bouwenwoudestein DEAL!


    Inmiddels weten we dat het gebruik van staal, cement en beton grote vervuiling met zich meebrengt. De oplossing? Bouwen met een duurzame grondstof: hout. Maar hoe ontketenen we een werkelijke houtbouwrevolutie. Bob van der Zande, Programmaleider Houtbouw Metropoolregio Amsterdam en Pablo van der Lugt, expert in de hout- en bamboe-industrie en kwartiermaker biobased bouwen aan de TU Delft, nemen jullie mee in hun ervaringen en successen. Samen met Yvette Watson, van The 2B Collective, een actief leerplatform, en Norbert Schotte, de aanjager van de rebelse verduurzamingsbeweging, aka De Gideons Bende, gaan zij een game bouwen om beslissers en uitvoerders binnen gemeenten, woningbouwcorporaties en aannemende partijen te inspireren en activeren om in te gaan zetten op grootschalige houtbouw! Doe je mee?


    DE HOUTBOUWREVOLUTIE STARTS HERE! door Yvette Watson, Norbert Schotte, Pablo van der Lugt, Bob van der Zande

  • 11:15 - 12:00ONTZORGEN WERKT! OVERHEDEN AAN DE SLAG MET ONDERNEMERS EN MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIESKirsten van MuijdenBart van PeltBas  SmedesStefan  RomijnLUXORSociale impact20241106sociale-impactluxor


    Het verduurzamen van vastgoed is voor veel ondernemers en maatschappelijke vastgoedeigenaars een flinke opgave en vereist de nodige investeringen. Maar hoe weten zij welke de juiste investering is en welke niet? Het Ontzorgingsprogramma van de twaalf provincies biedt uitkomst. Deelnemers ontvangen kosteloos ondersteuning en begeleiding bij de verduurzaming van hun gebouwen. Van praktische maatregelen tot hulp bij het vinden van financiering.

    In dit expertpanel vertelt RVO je alles over de totstandkoming en uitvoering van deze vorm van ontzorging. Daarnaast delen de projectleider en adviseurs van de provincie Zuid-Holland hun ervaringen en uitdagingen in de praktijk. Laat je inspireren, stel vragen en doe uiteindelijk mee aan het Ontzorgingsprogramma.



    ONTZORGEN WERKT! OVERHEDEN AAN DE SLAG MET ONDERNEMERS EN MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES door Kirsten van Muijden, Bart van Pelt, Bas Smedes, Stefan Romijn

  • 11:30 - 12:30SPEEL DE ENERGYGAMELeontien de WaalHUB ABN AMROEnergietransitie20241106energietransitiehub-abn-amro


    ABN AMRO nodigt je graag uit voor de Energy Game op de Klimaattop GO!

    Tijdens deze game ervaar je hoe belangrijk het is om buiten je eigen kaders te denken. Hoe ziet de energietransitie eruit vanuit een andere sector? Wat gebeurt er als je in de schoenen van een ander stapt? Deze interactieve sessie laat je zien dat samenwerking de sleutel is tot een duurzame toekomst.

    Wat kun je verwachten?
    In de Energy Game neem je samen met andere deelnemers plaats achter de Scifflebox. Op het spelbord zie je direct de gevolgen van de keuzes die je maakt. Bereik je het verwachte resultaat? En wat voor impact hebben de beslissingen van andere teams op jouw sector? Samen streven jullie naar het behalen van de COâ‚‚-doelen, maar dat lukt alleen door voortdurend de belangen van alle sectoren in balans te houden.


    Wanneer?

    ·        6 november om 10:30 – 11:30 uur

    ·        7 november om 11:45 – 12:45 uur


    Wees er snel bij, want er kunnen maximaal 25 personen deelnemen per sessie!

    Schrijf je nu in en bereid je voor op een inspirerende en leerzame ervaring waarin we samen de toekomst van energie vormgeven.


     

    SPEEL DE ENERGYGAME door Leontien de Waal

  • 11:45 - 12:15BESTAND ZIJN TEGEN TE VEEL WATER EN GENOEG HEBBEN VOOR DROGE DAGEN, HOE PAKKEN WE DAT AAN?Leon  DielenHUB HEIJMANS 20241106hub-heijmans

    De watertransitie uitgelicht bij Hart van Zuid

    Het thema Klimaatbestendig Bouwen wordt niet alleen uitgelicht in de Rapportage ‘Op weg naar CO2-neutraal’ van de Klimaattop Gebouwde Omgeving 2024. Er komen ook praktijkvoorbeelden voorbij, tijdens diverse sessies. Zoals de sessie met Léon Dielen, over hoe een waterbesparend systeem impact maakt bij grootverbruikers bij gebiedsontwikkeling Hart van Zuid in Rotterdam.

    Tijdens de sessie van Léon hoor je over hoe een urban waterbuffer het regenwater opvangt, filtert, opslaat en hergebruikt. Het water wordt opgevangen op het dak van Winkelcentrum Zuidplein en de Gooilandsingel. Daarna wordt het gezuiverd met planten en diep in de grond opgeslagen, waarna het weer schoon omhoog wordt gepompt. Ahoy wil het water gebruiken voor glasbewassing en schoonmaak van vloeren. En bij de nieuwe Pathé-bioscoop wordt het toegepast voor toiletspoeling.

    Léon vertelt je in zijn sessie alles over de ambities rondom dit plan, waarom het belangrijk is om met deze watertransitie aan de slag te gaan en legt uit over zijn rol als Water Maker. Lees hier meer over het grote waterbuffer Hart van Zuid en sluit je aan bij zijn sessie om over dit onderwerp verder te praten.


    BESTAND ZIJN TEGEN TE VEEL WATER EN GENOEG HEBBEN VOOR DROGE DAGEN, HOE PAKKEN WE DAT AAN? door Leon Dielen

  • 11:45 - 12:45HOE REALISEREN WIJ WÉL DE ENERGIETRANSITIE?!? FORUMInge  DiepmanJan van BeuningenDick van GinkelTim  RijkhoekHET KASTEELEnergietransitie20241106energietransitiehet-kasteel FORUM

    Iedere stakeholder in de gebouwde omgeving is bezig met de energietransitie. Maar we hebben op dit moment te maken met grote problemen zoals netcongestie, tekort aan arbeidskracht, vertraging in warmteprojecten en de financieringsproblemen voor de consument. Hoe gaan we dan toch onze doelen realiseren? En wat is hier voor nodig? Verzamel je in De Kuip want we hebben drie gave experts die hier met elkaar en met jou het gesprek willen voeren! 


    HOE REALISEREN WIJ WÉL DE ENERGIETRANSITIE?!? door Inge Diepman, Jan van Beuningen, Dick van Ginkel, Tim Rijkhoek

  • 12:00 - 12:45NEDERLAND IN KAART: DE NULMETING VOOR EEN GEZONDE EN KLIMAATBESTENDIGE TOEKOMSTLodewijk  HoekstraDE KUIPKlimaatbestendig bouwen20241106klimaatbestendig-bouwende-kuip


    Met de Nulmeting 2024 zet NL Greenlabel de eerste stap naar een toekomstbestendig Nederland in 2030. Door gebruik te maken van de nieuwste data en waterkaarten, krijgen provincies, gemeenten en ontwikkelaars inzicht in de huidige staat van ons land. Dit vormt de basis voor concrete plannen om Nederland klimaatadaptief, hittestressbestendig, gezond en biodivers te maken. Samen bouwen we aan een leefomgeving die klaar is voor de toekomst.


    NEDERLAND IN KAART: DE NULMETING VOOR EEN GEZONDE EN KLIMAATBESTENDIGE TOEKOMST door Lodewijk Hoekstra

  • 12:00 - 12:45BIOBASED (VER)BOUWEN KLIMAATDEBATWim  KooymanLars  HillewaereRosa  BosGertjan de WerkGert van OortWOUDESTEINKlimaatbestendig bouwen20241106klimaatbestendig-bouwenwoudestein KLIMAATDEBAT


    De bouwsector staat voor een spannende transitie. De roep om duurzamer en toekomstbestendiger te bouwen wordt steeds sterker, en biobased materialen—zoals hout, hennep en bamboe—zijn daarin essentieel. Door gebruik te maken van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen kunnen we de CO2-uitstoot verminderen én de biodiversiteit versterken. Biobased bouwen biedt ook kansen voor de agrarische sector, die een belangrijke schakel kan zijn. Maar hoe krijgen we die keten echt in beweging, en welke obstakels moeten we nog overwinnen?

    Dit klimaatdebat geeft jou de kans om mee te praten over de toekomst van biobased bouwen. Aan tafel zitten vier experts—een agrarisch ondernemer, een expert in carbon credits, een vertegenwoordiger van Building Balance, en een projectontwikkelaar—om met ons te zoeken naar oplossingen voor de vragen van nu. Wat zijn de mogelijkheden voor agrariërs om bij te dragen aan een biobased bouwketen? Hoe kunnen carbon credits helpen om de markt te verschuiven? En wat zijn de praktische en economische uitdagingen?

    We nodigen je uit om actief mee te praten, vragen te stellen en ideeën te delen over het opschalen van biobased bouwen in Nederland. Samen kunnen we obstakels identificeren en werken aan oplossingen die bijdragen aan een CO2-neutrale gebouwde omgeving.




    BIOBASED (VER)BOUWEN door Wim Kooyman, Lars Hillewaere, Rosa Bos, Gertjan de Werk, Gert van Oort

  • 12:00 - 12:45DE DUURZAME KOERS NAAR 100.000 WONINGEN ROUND TABLEHilde de GrootAnke  VerhagenSheila  SchuijffelJoke van VrouwerffRobert  DijksterhuisJorien  WesselingLUXOREnergietransitie, Circulair bouwen, Klimaatbestendig bouwen, Sociale impact20241106energietransitie, circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwen, sociale-impactluxor ROUND TABLE

    De ambitie voor 100.000 nieuwbouwwoningen is groot. De locaties zijn schaars. De termijnen duren lang. Is hierom de flexwoning de firestarter die we nodig hebben? Of is de businesscase voor een vast woning beter? En hoeveel woningen zijn nu echt geschikt voor optoppen? En waar lopen woningcorporaties, projectontwikkelaars en gemeenten dan tegen aan? Ontdek dit allemaal tijdens deze round table op de Klimaattop GO!

    DE DUURZAME KOERS NAAR 100.000 WONINGEN door Hilde de Groot, Anke Verhagen, Sheila Schuijffel, Joke van Vrouwerff, Robert Dijksterhuis, Jorien Wesseling

  • 12:45 - 13:10DATA-ANALYSE: WARMTEPOMPEN ALS ANTWOORD OP NETCONGESTIE DEAL! LUXOREnergietransitie20241106energietransitieluxor DEAL!


    Kom naar deze sessie over de nieuwste data-analyse rond warmtepompen en hun rol bij het aanpakken van netcongestie. Ontdek hoe de inzet van warmtepompen niet alleen bijdraagt aan verduurzaming, maar ook slimme oplossingen biedt voor het verlichten van de druk op ons energienet. Met heldere inzichten en praktische data laten we zien hoe warmtepompen een belangrijk onderdeel kunnen vormen van een toekomstbestendige energiemix in de gebouwde omgeving.


    DATA-ANALYSE: WARMTEPOMPEN ALS ANTWOORD OP NETCONGESTIE

  • 12:45 - 13:15LUNCHPAUZE COOLSINGEL 20241106coolsingel

    Op de Coolsingel kun je niet alleen terecht voor een heerlijke koffie en een vers broodje, maar het is ook dé plek om te netwerken! Dit is het perfecte moment om na te praten over de inspirerende sessies en ideeën uit te wisselen met de andere deelnemers. Kortom, een smakelijke pauze en een kans om waardevolle contacten te leggen!

    LUNCHPAUZE

  • 12:45 - 13:15JOUW BIJDRAGE AAN DE KLIMAATTOP GO: REIS NAAR 2025Dirk van GemertHUB DUURZAAM GEBOUWD 20241106hub-duurzaam-gebouwd

    Dirk van Gemert is commercieel directeur bij Duurzaam Gebouwd. Dirk vertelt jullie meer over de route naar de Klimaattop GO van 2025! Sluit aan als ambassadeur en bouw mee aan toekomstbestendige leefomgeving.

     

    Duurzaam Gebouwd is een landelijk integraal kennisplatform voor beslissers binnen de bouw- en vastgoedsector die koplopen op het gebied van duurzaamheid. Netwerken, het delen van kennis en best practices zijn belangrijk binnen Duurzaam Gebouwd. Sinds de oprichting in 2009 biedt het platform essentiële marktinformatie, kennis en inspiratie over de ontwikkelingen in de (duurzame) wereld van morgen.

     

    Binnen het netwerk ontmoeten twee werelden elkaar: de vraag- en aanbodzijde. Die kruisbestuiving levert de deelnemers een innovatievoordeel op, waarmee de transities in de bouw- en vastgoedsector versnellen. Kantelingen in de sector worden verkend en partijen gaan op een integrale manier aan de slag met verduurzamingsvraagstukken. Daarnaast biedt het platform je uitstekende mogelijkheden om je duurzame initiatieven, projecten, producten of diensten te profileren.



    JOUW BIJDRAGE AAN DE KLIMAATTOP GO: REIS NAAR 2025 door Dirk van Gemert, Duurzaam Gebouwd

  • 13:15 - 13:45ENERGIETRANSITIE IN ACTIE CLIMATE TOURAnke  VerhagenTjalling de VriesHET KASTEELEnergietransitie20241106energietransitiehet-kasteel CLIMATE TOUR

    De klimaat- en energietransitie in de gebouwde omgeving is een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Jan van Beuningen, Directeur Bouwen en Energie bij het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, speelt een cruciale rol in het vormgeven van het beleid om deze doelen te bereiken. Zijn directie ontwikkelt strategieën voor aardgasvrije wijken en klimaat-neutrale gebouwen, en werkt aan de energietransitie, bouwregelgeving en bouwkwaliteit.

    Tijdens de Climate Tour zal Jan ingaan op hoe deze uitdagingen aangepakt worden en wat er nodig is om de ambities uit het klimaatakkoord van Parijs waar te maken. Dit is je kans om met hem in gesprek te gaan en je vragen te stellen!


    ENERGIETRANSITIE IN ACTIE door Anke Verhagen, Tjalling de Vries

  • 13:15 - 13:45INTRINSIEKE CIRCULARITEIT Menno  RubbensDE KUIPCirculair bouwen20241106circulair-bouwende-kuip


    Ben je benieuwd hoe we de gebouwde omgeving klaar kunnen maken voor een circulaire toekomst? Kom dan naar onze presentatie over
    Intrinsieke Circulariteit en ontdek de nieuwste inzichten en voorbeelden uit de praktijk! 


    Om een echt circulaire gebouwde omgeving te realiseren, moeten we anders denken over het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen van gebouwen. Deze sessie draait om het ontwerpen van remontabele gebouwen – als een ‘kit-of-parts’ die flexibel, duurzaam en herbruikbaar zijn. Door gebouwen zo op te zetten, behouden we de waarde van materialen, componenten en complete constructies, en leggen we de basis voor een circulaire bouweconomie.

    Tijdens deze presentatie nemen we je mee in het theoretische kader van circulair bouwen en inspireren we je met concrete, toekomstbestendige projecten die al circulair-ready zijn. Wil jij de sleutel ontdekken tot een duurzame bouwtoekomst? Mis deze kans dan niet en sluit aan bij deze sessie!

    INTRINSIEKE CIRCULARITEIT  door Menno Rubbens

  • 13:15 - 14:00PARIS PROOF GEBOUWEN ALS STANDAARD KLIMAATDEBATLaetitia  NossekRik  HulsmanThies van der WalIr. Chris  SteensmaAnnabel  JansenWOUDESTEINEnergietransitie, Circulair bouwen20241106energietransitie, circulair-bouwenwoudestein KLIMAATDEBAT


    Tijdens de Klimaattop Gebouwde Omgeving 2024 verkennen we of "Paris proof gebouwen" dé nieuwe standaard moeten worden. Met de dringende noodzaak om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad, liggen er forse uitdagingen voor de gebouwde omgeving.


    Maar wat betekent het concreet om gebouwen ‘Paris proof’ te maken? En welke verantwoordelijkheden hebben beleidsmakers, ontwikkelaars, leveranciers, architecten, en eindgebruikers in deze transitie? Samen gaan we na of we klaar zijn om de Paris proof standaard als basis voor al onze bouwambities te omarmen—of dat er nog cruciale drempels overwonnen moeten worden. 



    PARIS PROOF GEBOUWEN ALS STANDAARD door Laetitia Nossek, Rik Hulsman, Thies van der Wal, Ir. Chris Steensma, Annabel Jansen

  • 13:15 - 14:00NIEUWE WAARDEMODELLEN VOOR TOEKOMSTBESTENDIG VASTGOEDMichiel  SusebeekNoor  Huitema - HellemansLUXOREnergietransitie, Circulair bouwen20241106energietransitie, circulair-bouwenluxor

    Er zijn genoeg oplossingen voor gezonde en duurzame woningen en leefomgevingen in de praktijk. Deze woningen hebben veel waarde, maar de huidige financierings-, taxatie- en vastgoedrekenmodellen kunnen dit onvoldoende waarderen. Daarom zijn we begin dit jaar met een multidisciplinair onderzoeksteam gestart om toekomstbestendige modellen te ontwikkelen en tevens de drijfveren en behoeften van vastgoedbeslissers beter te begrijpen.

    Tijdens deze sessie presenteren Copper8 en Saint-Gobain Integral Project Solutions de eerste onderzoeksresultaten. Bent u een belegger, ontwikkelaar, vastgoedeigenaar, taxateur of verzekeraar: praat dan mee over de kansen en obstakels om sneller naar toekomstbestendig vastgoed te gaan.


    NIEUWE WAARDEMODELLEN VOOR TOEKOMSTBESTENDIG VASTGOED door Michiel Susebeek, Noor Huitema - Hellemans

  • 13:30 - 14:30DOORBOUWEN MET NETCONGESTIE ROUND TABLELeontien de WaalRené van AmersfoortRonald  WeerwagMonica  WichgersRonald  SchiltAlexander  SprongHilde de GrootHUB ABN AMROEnergietransitie20241106energietransitiehub-abn-amro ROUND TABLE


    Je leest dagelijks over het probleem netcongestie. Volgens de nieuwsberichten kunnen nieuwbouw woningen  niet meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Waar loopt een gemeente op dit moment tegen aan? Hoe kan een gemeente een bijdrage leveren aan de oplossing?  Welke oplossingen zijn er al bedacht?  Hierover gaan 7 wethouders in gesprek tijdens de Round table over Doorbouwen met netcongestie. Iedereen is van harte welkom mee te luisteren en vragen te stellen.


    DOORBOUWEN MET NETCONGESTIE door Leontien de Waal, René van Amersfoort, Ronald Weerwag, Monica Wichgers, Ronald Schilt, Alexander Sprong, Hilde de Groot

  • 13:45 - 14:15HOE HELPT DE KNVB VERENIGINGEN BINNEN 1 JAAR TE VERDUURZAMEN?Tim  HofmanMartijn van LeerdamDE KUIPEnergietransitie20241106energietransitiede-kuip


    Ontdek tijdens deze interactieve sessie hoe jouw gemeente sportverenigingen kan ondersteunen bij verduurzaming. De Groene Club van de KNVB begeleidt clubs in vijf concrete stappen om binnen een jaar duurzaam te worden. Leer meer over hun succesvolle aanpak en de voordelen voor sportverenigingen in jouw regio.


    HOE HELPT DE KNVB VERENIGINGEN BINNEN 1 JAAR TE VERDUURZAMEN? door Tim Hofman, Martijn van Leerdam

  • 13:45 - 14:45KLIMAATBESTENDIG BOUWEN  FORUMLodewijk  HoekstraAnne  KoningJan-Willem van de GroepPaul  DielissenAlbert Jan  KerssenHET KASTEELKlimaatbestendig bouwen20241106klimaatbestendig-bouwenhet-kasteel FORUM

    Klimaatbestendig bouwen: is het een noodzaak, of vooral groen voor de bühne? De kosten zijn zichtbaar, maar de baten vaak niet direct. Toch moeten we onze gebouwde omgeving toekomstbestendig maken. Dit forum biedt een unieke kans om met experts in gesprek te gaan over de waarde en haalbaarheid van klimaatbestendig bouwen.

    Op het podium zitten vier panelleden: Anne Koning (Gedeputeerde Zuid-Holland), Lodewijk Hoekstra (oprichter NL Greenlabel), Jan-Willem van de Groep (Building Balance) en Albert Jan Kerssen (idverde Advies). Paul Dielissen (Tritium) begeleidt het gesprek als moderator. Samen zullen zij hun visies delen en ingaan op vragen over nut, noodzaak en de lat die we leggen voor publieke en private partijen.

    Jij, als deelnemer, hebt de kans om actief mee te praten. Via een online tool kun je vragen stellen en aanbevelingen doen om klimaatbestendig bouwen in Nederland te versnellen. Praat mee en draag bij aan concrete aanbevelingen voor de toekomst!


    KLIMAATBESTENDIG BOUWEN  door Lodewijk Hoekstra, Anne Koning, Jan-Willem van de Groep, Paul Dielissen, Albert Jan Kerssen

  • 14:00 - 14:30BETREK DE KETEN IN CO2-REDUCTIEPLANNENPim  KetelaarsRuben van der AaHUB HEIJMANS 20241106hub-heijmans

    Het voorkomen van klimaatschade is mogelijk door scherper te sturen op maatregelen waarmee de CO2-uitstoot van de bouw- en vastgoedsector, nu zo’n 38 procent van de globale emissies, wordt verminderd. Een grote kans om forsere stappen te zetten in het verminderen van emissies, schuilt in het betrekken van de complete keten. Gebeurt dat al voldoende?

    Volgens Pim Ketelaars, manager duurzaamheid bij Heijmans, kan er nog wel een schepje bovenop. Hij illustreert het belang hiervan voor Heijmans: “Van de totale CO2-uitstoot is 97 procent toe te wijzen aan scope 3, waarvan 60 procent door de keten wordt veroorzaakt. De impact van onze organisatie wordt voor een groot deel medebepaald door leveranciers. Die willen we actief betrekken om stappen te zetten.”

    Hoe dat eruitziet? “Denk bijvoorbeeld aan een stappenplan voor leveranciers om duurzaamheidsspecialisten aan te stellen waar nodig en interne metingen te doen”, gaat Pim verder.
    “Doe je wel de juiste dingen en waar kun je verbeteren? Tijdens mijn sessie wil ik kennisdelen over ondernemerschap. Hoe kun je als leverancier, voorheen vooral sturend op kwaliteit, nu ideeën ontwikkelen om de CO2-uitstoot te verminderen? Daarover gaan we samen het gesprek in.”


    BETREK DE KETEN IN CO2-REDUCTIEPLANNEN door Pim Ketelaars, Ruben van der Aa

  • 14:00 - 14:45DUURZAAM BEHEER EN ONDERHOUD CLIMATE TOURInge  DiepmanIrene van MunsterDebby  SlofstraWOUDESTEINEnergietransitie20241106energietransitiewoudestein CLIMATE TOUR

    Duurzaam beheer en onderhoud van gebouwen draagt bij aan de klimaatdoelen door het realiseren van energiebesparing en goed gebruik van vastgoed. Hierover gaan we in gesprek met Irene van Munster, directeur Vastgoedbeheer van Rijksvastgoedbedrijf en met Debby Slofstra - voorzitter van TVVL, de grootste vereniging van professionals in de installatietechniek.

    Wat levert de portefeuilleaanpak het Rijksvastgoedbedrijf op? Welke contractvormen gebruiken Rijksvastgoedbedrijf en andere eigenaren? Hoe maken vraag en aanbod de juiste afspraken? Stel nu al je vragen aan Irene van Munster en Debby Slofstra.


    DUURZAAM BEHEER EN ONDERHOUD door Inge Diepman, Irene van Munster, Debby Slofstra

  • 14:00 - 14:45TOEKOMSTBESTENDIGE GEBIEDSONTWIKKELING: NU AL MOGELIJK!Norbert  SchotteGertjan de WerkLUXORCirculair bouwen, Klimaatbestendig bouwen20241106circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwenluxor

    Dat biobased industrieel bouwen de manier is om snel, betaalbaar en met minimale milieu-impact te bouwen dat weten we inmiddels. Maar zo’n woning moet natuurlijk wel in een aantrekkelijk gebied waar je ook gezond en betaalbaar kunt blijven wonen. In veel gebieden in Nederland worden al serieuze stappen gezet om dit soort gebieden te realiseren waar mens en natuur centraal staan. 

    Wij laten zien waar toekomstbestendige gebiedsontwikkeling in elk geval over gaat, waar je moet beginnen en wie je kan helpen om uit de startblokken te komen of nu nog bij te sturen bij je gebiedsontwikkeling of 1 van de fases die nu richting realisatie gaat. Oh ja, dit gaan we de komende jaren actief doen met 15 tot 20 gebiedsontwikkelingen verspreid over heel Nederland. De pilotfase kunnen we namelijk wel echt voorbij inmiddels.

    Ingrediënten voor de sessie: voorbeeldenboek TBGO, conceptenbrochure, interventietools, expertpoule.


    TOEKOMSTBESTENDIGE GEBIEDSONTWIKKELING: NU AL MOGELIJK! door Norbert Schotte, Gertjan de Werk

  • 14:15 - 14:45INVESTEREN IN CONCEPTUEEL CIRCULAIR BOUWEN - GROENE METROPOOLREGIO ARNHEM-NIJMEGENBea  SchoutenDE KUIPCirculair bouwen20241106circulair-bouwende-kuip


    In de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen is effectieve publiek-private samenwerking opgezet rondom Conceptueel Circulair Bouwen. Alle partijen in de bouwketen investeren in deze regio in toekomstbestendig bouwen en gaan zo de woonopgave én de duurzaamheidsopgave te lijf. Ontdek in deze sessie hoe dat werkt en wat het oplevert.


    INVESTEREN IN CONCEPTUEEL CIRCULAIR BOUWEN - GROENE METROPOOLREGIO ARNHEM-NIJMEGEN door Bea Schouten

  • 14:30 - 15:00JOUW BIJDRAGE AAN DE KLIMAATTOP GO: REIS NAAR 2025Dirk van GemertHUB DUURZAAM GEBOUWD 20241106hub-duurzaam-gebouwd

    Dirk van Gemert is commercieel directeur bij Duurzaam Gebouwd. Dirk vertelt jullie meer over de route naar de Klimaattop GO van 2025! Sluit aan als ambassadeur en bouw mee aan toekomstbestendige leefomgeving.

     

    Duurzaam Gebouwd is een landelijk integraal kennisplatform voor beslissers binnen de bouw- en vastgoedsector die koplopen op het gebied van duurzaamheid. Netwerken, het delen van kennis en best practices zijn belangrijk binnen Duurzaam Gebouwd. Sinds de oprichting in 2009 biedt het platform essentiële marktinformatie, kennis en inspiratie over de ontwikkelingen in de (duurzame) wereld van morgen.

     

    Binnen het netwerk ontmoeten twee werelden elkaar: de vraag- en aanbodzijde. Die kruisbestuiving levert de deelnemers een innovatievoordeel op, waarmee de transities in de bouw- en vastgoedsector versnellen. Kantelingen in de sector worden verkend en partijen gaan op een integrale manier aan de slag met verduurzamingsvraagstukken. Daarnaast biedt het platform je uitstekende mogelijkheden om je duurzame initiatieven, projecten, producten of diensten te profileren.


    JOUW BIJDRAGE AAN DE KLIMAATTOP GO: REIS NAAR 2025 door Dirk van Gemert, Duurzaam Gebouwd

  • 14:45 - 15:15LESSEN UIT DE PRAKTIJK: MERWEDE LAB ALS INNOVATIEMOTOR VOOR DUURZAME GEBIEDSONTWIKKELINGMirjam  SchmüllMartijn  BakkerNiel  GlasHylke  FaberDE KUIPCirculair bouwen20241106circulair-bouwende-kuip

    Een samenwerking tussen gemeente Utrecht, acht projectontwikkelaars en tientallen partners: voor de een klinkt het als een te complex landschap om in te innoveren, voor het eigenarencollectief van de Utrechtse wijk Merwede als de uitgelezen kans om duurzame innovaties uit de pilotfase te trekken.

    Samen richtten ze Merwede LAB op, het eerste en grootste gebiedsontwikkeling innovatielab dat concrete duurzame innovaties op wijk-, gebouw- en materiaalniveau in de ontwerp-, ontwikkel-, bouw- én leeffase daadwerkelijk toepast voor maar liefst 6.000 woningen en 12.000 mensen.

    Mirjam Schmüll (programmamanager Merwede LAB en mede-oprichter Brokkenmákers), Niel Glas (strategisch projectmanager bij gemeente Utrecht) en Martijn Bakker (partner bij projectontwikkelaar Lingotto) delen tijdens deze sessie de geheimen achter de grote slagkracht van het privaat-publieke collectief, en geven mee hoe dit voor andere gebiedsontwikkelingen ook haalbaar is. Een commitment van tenminste 10 jaar voor alle partners bijvoorbeeld, genoeg bewegingsvrijheid in plannen om in die periode te kunnen blijven innoveren voor veranderende behoeften en collectief optimisme over de toekomst van gebiedsontwikkeling.

    Het Merwede LAB geeft inhoud en invulling aan vier programmalijnen. Alle programma’s hebben als doel om proces- en productinnovaties te initiëren die daadwerkelijk toegepast kunnen worden bij de ontwikkeling en bouw van Merwede. De programma’s opereren op drie schaalniveaus; gebied, gebouw en materialen. Bovendien richten ze zich op zowel de harde kant; duurzame energie & circulair bouwen, als de zachte kant; social design & gezond stedelijk leven.



     

    LESSEN UIT DE PRAKTIJK: MERWEDE LAB ALS INNOVATIEMOTOR VOOR DUURZAME GEBIEDSONTWIKKELING door Mirjam Schmüll, Martijn Bakker, Niel Glas, Hylke Faber

  • 14:45 - 15:30SAMEN SLIMMER BOUWEN MET MINDER MATERIAAL ROUND TABLEDennis  DuffelsRonald  WentingErik  JansenHUB VBICirculair bouwen20241106circulair-bouwenhub-vbi ROUND TABLE


    In de bouwsector gebruiken we vaak meer materialen en grondstoffen dan nodig is – een fenomeen dat we ‘materiaalobesitas’ noemen. Dat zorgt niet alleen voor hogere kosten maar ook voor een onnodig hoge CO2-footprint. De vraag is: hoe komen we ervan af?

    Tijdens Klimaattop GO organiseert VBI een rondetafelgesprek waarin architecten, adviseurs, constructeurs en aannemers met elkaar in gesprek gaan over oplossingen. Deze professionals hebben door hun keuzes een directe invloed op het materiaalgebruik in projecten. Hoe kunnen we samen slimmer en duurzamer bouwen? Wat zijn de concrete stappen die we nu al kunnen zetten? Dit is dé kans om te horen hoe deze professionals de uitdaging van materiaalobesitas aanpakken. Of je nu ontwerpt, adviseert of bouwt: minder materiaal betekent juist meer voor een duurzame toekomst!

    Deelnemer aan deze round table: Bart van Kampen (De Zwarte Hond Arch Rotterdam), Erik Jansen (BBN), Lizzy Butink (Dura Vermeer), Ronald Wenting (ABT), Mark van Stijn (VORM) en moderator Dennis Duffels


    Kom erbij en luister mee. Samen bouwen we aan een klimaatneutrale toekomst!


    SAMEN SLIMMER BOUWEN MET MINDER MATERIAAL door Dennis Duffels, Ronald Wenting, Erik Jansen

  • 14:45 - 15:30DE UITDAGING IN HET VERDUURZAMEN VAN 900 POLITIEGEBOUWENJip  ColenbranderSybren  SteensmaLUXOREnergietransitie, Circulair bouwen, Klimaatbestendig bouwen, Sociale impact20241106energietransitie, circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwen, sociale-impactluxor


    Als grootste werkgever van Nederland kan de politie een enorme impact maken. Daarom neemt de politie haar verantwoordelijkheid door het verduurzamen van haar eigen organisatie. De circa 900 gebouwen energieneutraal, klimaatadaptief en circulair maken is hier een belangrijk onderdeel van, maar dit is ook een grote uitdaging. Hoe kunnen we gebouwen grootschalig verduurzamen als de operatie door moet blijven draaien? Zijn de locaties van belangrijke functies zoals meldkamers wel klimaatbestendig? En hoe maken we zo veel mogelijk gebruik van bestaande gebouwen met onze unieke functies? Dit zijn een aantal vragen die komen kijken bij deze opgave.

    In deze sessie geven we een inkijkje in de opgave en gaan we graag met jullie in gesprek over de vraagstukken die dit met zich meebrengt. Aan het einde van de sessie hebben we dan iets meer gevoel bij de vraag: hoe ziet het politiebureau van de toekomst eruit? 


    DE UITDAGING IN HET VERDUURZAMEN VAN 900 POLITIEGEBOUWEN door Jip Colenbrander, Sybren Steensma

  • 14:45 - 15:45KANSRIJKE WIJKEN DEAL!Annemarie van DoornInge  KortekaasHank  GroenhofWalter  BokernWOUDESTEINSociale impact20241106sociale-impactwoudestein DEAL!


    Wij willen met Social Value Foundation de gebouwde omgeving socialer, gezonder, duurzamer en veiliger maken. We leven in een tijd waarin eenzaamheid en maatschappelijke ongelijkheid toenemen. Een betaalbare en gezonde woonomgeving is voor steeds meer mensen een utopie. Hoe gaan we deze negatieve trend keren? En welke rol speelt de bouw- en vastgoedsector hierin?

    Tijdens de Klimaattop richten we de schijnwerpers op een aantal concrete initiatieven die daadwerkelijk bijdragen aan betaalbaar wonen, aan ontmoetingen en samenhang in de wijk en aan het gezonder en vergroenen van gebieden. Initiatieven die schaalbaar en meetbaar zijn. Door de juiste samenwerking te organiseren lukt dit. Doe mee, denk mee en laat je inspireren!



    KANSRIJKE WIJKEN door Annemarie van Doorn, Inge Kortekaas, Hank Groenhof, Walter Bokern

  • 14:45 - 15:45ZEER-LAGE TEMPERATUUR-NETTEN: HET BESTE VAN TWEE WERELDEN? DEAL!Harm  ValkAnke  DelfosRobert Jan van EgmondBerend  DoedensHET KASTEELEnergietransitie20241106energietransitiehet-kasteel DEAL!


    Deze sessie verkent de voordelen van ZeerLageTemperatuur-netten (ZLT) als hybride oplossing tussen warmtepompen en warmtenetten. Robert Jan van Egmond (TKI Urban Energy) leidt de discussie en presenteert samen met Anke Delfos (Almere) waarom ZLT als oplossing naar voren is gekomen. Berend Doedens (Heijmans) deelt vervolgens hoe aannemers zich voorbereiden op de uitrol van ZLT-systemen. Na de presentaties volgt een interactief gesprek met de zaal, inclusief ruimte voor vragen en discussie.


    ZEER-LAGE TEMPERATUUR-NETTEN: HET BESTE VAN TWEE WERELDEN? door Harm Valk, Anke Delfos, Robert Jan van Egmond, Berend Doedens

  • 15:15 - 15:45GEBIEDSGERICHTE AANPAKKEN BIJ NETCONGESTIEMarjon  BosmanJoline van Viegen-TempelsDE KUIPEnergietransitie20241106energietransitiede-kuip


    De vastgoedhoudende organsiaties van het Rijk (o.a. RVB, RWS, Prorail, politie, Staatsbosbeheer, J&V, Defensie hebben afgesproken een verkenning te starten naar samenwerking in netcongestiegebieden. Dit omdat veel partijen last hebben van netcongestie. Netcongestie onstaat doordat verschillende gebruikers in een gebied tegelijk veel elektriciteit (willen) gebruiken. Dat kan het elektriciteitsnet niet aan. Een mogelijk gevolg is dat er voor een bestaand pand onvoldoende stroom beschikbaar is. Of dat er te weinig stroom is voor plannen voor uitbreiding, nieuwbouw of renovatie van panden of locaties. Een oplossing kan zijn om in een gebied de beschikbare vermogen  en mogelijk zelfs energie te delen. In deze workshop lichten we deze verkenning toe en halen we graag op welke geleerde lessen er onder de aanwezigen zijn.

    GEBIEDSGERICHTE AANPAKKEN BIJ NETCONGESTIE door Marjon Bosman, Joline van Viegen-Tempels

  • 15:45 - 16:00INLOOP NAAR MAINSTAGE MAINSTAGE 20241106mainstage


    De deuren van mainstage zijn weer geopend. Kom binnen en zoek je plek uit.


    INLOOP NAAR MAINSTAGE

  • 16:00 - 16:15WELKOM IN ZUID-HOLLAND!Anne  KoningMAINSTAGE 20241106mainstage KEYNOTE
  • 16:15 - 17:00HET MOET ANDERS, HET KAN ANDERS!Gerrit  HiemstraMAINSTAGE 20241106mainstage KEYNOTE
  • 17:00 - 18:00ABN AMRO DUURZAME 50 UITREIKINGSuze  GehemInge  DiepmanLeontien de WaalBas  RuttenMAINSTAGE 20241106mainstage UITREIKING

    De ABN AMRO Duurzame 50 is dé jaarlijkse erkenning voor de meest invloedrijke professionals die de bouw- en vastgoedsector duurzamer maken. Dit jaar worden de koplopers in duurzaamheid opnieuw beloond voor hun daadkracht, innovatie en samenwerking. Met de toevoeging van de categorieën Bedenker, Maker en Doener, vieren we niet alleen visionairs, maar ook degenen die de duurzame toekomst daadwerkelijk realiseren. Tijdens deze uitreiking onthullen we de top 50 en reiken we de felbegeerde awards uit, inclusief de publieksprijs. Wie maakt het verschil in 2024?


    ABN AMRO DUURZAME 50 door Suze Gehem, Inge Diepman, Leontien de Waal, Bas Rutten

  • 18:00 - 19:30GREEN PARTY - BITES & DRINKS NETWERKEN COOLSINGEL 20241106coolsingel NETWERKEN

    Welkom op de Green Party! Geniet van smaakvolle hapjes en drankjes en een gezellige sfeer.

    GREEN PARTY - BITES & DRINKS

  • 07:30 - 09:00ONTBIJT-EXCURSIE: ZONSOPGANG OP HET ROTTERDAMSE PLATTELAND (OP INSCHRIJVING)   Klimaatbestendig bouwen, Sociale impact20241107klimaatbestendig-bouwen, sociale-impact


    Beleef en ervaar zelf de waarde van natuur vlakbij de stad tijdens deze vroege vogel-excursie van Natuurmonumenten, tijdens de Klimaattop Gebouwde Omgeving. We laten je het resultaat zien en delen de lessen van zestien jaar samenwerking tussen gemeenten, natuurorganisaties en boeren. Er is ruimte voor ongeveer 30 deelnemers, dus schrijf je snel in.

    We vertrekken bij ochtendkrieken op 7 november 2024 om 07.15 uur en beginnen met een adembenemend uitzicht over de skyline van Rotterdam. We staan stil bij de vraag wat natuur voor jou en je werk betekent. Dan wandelen we met boswachter Natascha door Polder Schieveen richting Belevenisboerderij Schieveen. Hier volgt een goed gesprek over het belang, de lessen en de toekomst van natuur bij de stad. Een lokaal ontbijt vanuit het programma Rotterdam de Boer op! is inbegrepen.

    Schrijf je in voor de excursie. Blijf op de hoogte en houd de website van de Klimaattop GO 2024 in de gaten.




    ONTBIJT-EXCURSIE: ZONSOPGANG OP HET ROTTERDAMSE PLATTELAND (OP INSCHRIJVING) 

  • 08:15 - 09:15ONTBIJTSESSIE: WONEN IN 2030 (OP UITNODIGING) FORUMDiederik  SamsomInge  DiepmanJan van BeuningenWOUDESTEINEnergietransitie, Circulair bouwen, Klimaatbestendig bouwen20241107energietransitie, circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwenwoudestein FORUM

    Hoe STOER is wonen in 2030?

    In deze sessie richten we ons op de recent door minister Mona Keijzer aangekondigde STOER-aanpak en hoe deze aanpak een bijdrage kan leveren aan de uitdagingen waar publieke en private organisaties samen voor staan richting 2030.

    De STOER-aanpak is een programma wat mede moet zorgen voor versnellen van de woningbouw. Hoofddoel van het programma is om sneller nieuwe woningen te realiseren door conflicterende, tegenstrijdige en overbodige bouw- en ruimtelijke regels te schrappen en procedures te versimpelen. Via deze link leest u de recente kamerbrief van minister Mona Keijzer, waarin u meer kunt lezen over o.a. de STOER-aanpak.

    Met 40 uitgenodigde deelnemers, waaronder wethouders en beleidsmakers van gemeenten, directies van woningcorporaties, architecten, bouwers en projectontwikkelaars, willen we dit programma en uw mogelijke ideeën voor het schrappen van regels bespreken. En we bespreken hoe dit geen conflicterende werking heeft voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

    De input uit deze ontbijtsessie worden overhandigd aan het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, om zo een waardevolle bijdrage te leveren aan de verdere uitwerking van de STOER-aanpak. 


    ONTBIJTSESSIE: WONEN IN 2030 (OP UITNODIGING) door Diederik Samsom, Inge Diepman, Jan van Beuningen

  • 08:30 - 09:00INLOOP - KOFFIE EN THEE NETWERKEN COOLSINGEL 20241107coolsingel NETWERKEN


    Welkom op de tweede dag van de Klimaattop Gebouwde Omgeving 2024!

    Na je registratie ben je welkom op het netwerkplein genaamd Coolsingel. Maak hier direct kennis met andere deelnemers en partners. Vanaf 9:00u gaat de mainstage zaal open!


    INLOOP - KOFFIE EN THEE

  • 09:00 - 09:30MAINSTAGE OPEN MAINSTAGE 20241107mainstage

    Welkom op de Mainstage. We gaan om exact 09:30u beginnen!


    MAINSTAGE OPEN

  • 09:30 - 09:30WELKOM OP DE KLIMAATTOP GO 2024Inge  DiepmanMAINSTAGE 20241107mainstage

    Welkom op de Klimaattop Gebouwde Omgeving 2024 door moderator Inge Diepman!


    WELKOM OP DE KLIMAATTOP GO 2024 door Inge Diepman

  • 09:30 - 09:45OPENING DAG 2 - KLIMAATTOP GO 2024 KEYNOTEPatricia  ZorkoMAINSTAGE 20241107mainstage KEYNOTE

    We staan voor grote en ingewikkelde uitdagingen. De bouw- en vastgoedsector wil veel en dit moet ook nog eens duurzaam en toegankelijk zijn. Hoe voeg je waarde toe aan de omgeving en hoe bereid je je daarop voor? Patricia Zorko van Rijkswaterstaat gaat samen met de Klimaattop-deelnemers op zoek naar de antwoorden.

    OPENING DAG 2 - KLIMAATTOP GO 2024 door Patricia Zorko

  • 09:45 - 10:30SAMEN NAAR 0 IN 2050Diederik  SamsomMAINSTAGEEnergietransitie20241107energietransitiemainstage KEYNOTE
  • 10:30 - 10:45DOORLOOP NAAR SESSIES 20241107

    Na afloop van de opening starten de sessies op de diverse stages. Waar ga jij mee aan de slag deze tweede dag?


    DOORLOOP NAAR SESSIES

  • 10:45 - 11:15DE NIEUWE RIJKSGEBOUWEN ZIJN GROEN, ADAPTIEF EN LEVEREN EEN MAATSCHAPPELIJKE MEERWAARDEMaria  HänschFarah  AlasadiJan  KadijkDE KUIPCirculair bouwen, Klimaatbestendig bouwen20241107circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwende-kuip


    In deze sessie nemen we de deelnemers mee in de renovatie- en nieuwbouwopgave van rijksgebouwen aan de hand van hoogbouw voorbeelden. Hierbij zetten we de Routekaart Verduurzamen in. We gaan in op ambitie, uitdagingen, vraagstukken en de rol van innovatie.


    DE NIEUWE RIJKSGEBOUWEN ZIJN GROEN, ADAPTIEF EN LEVEREN EEN MAATSCHAPPELIJKE MEERWAARDE door Maria Hänsch, Farah Alasadi, Jan Kadijk

  • 10:45 - 11:30HET WONDER VAN THOLEN -  NIEUWE OPLOSSINGEN VOOR NETCONGESTIEHarm  ValkAdriaan  HarthoornLUXOREnergietransitie20241107energietransitieluxor

    Is dit dé oplossing tegen netcongestie?

    Op het Zeeuwse Tholen is op maandag 10 juni onder grote belangstelling de eerste energy hub (e-hub) in Nederland in gebruik genomen. In deze e-hub kunnen bedrijven stroom met elkaar delen. In september 2023 tekenden bedrijvencollectief REC Tholen en netbeheerder Stedin een groepscapaciteitsovereenkomst. Na de plaatsing van de batterij kon de e-hub van start. Binnen de e-hub combineren de deelnemende bedrijven opwek, opslag en slim gebruik van het elektriciteitsnet om de pieken in vraag en aanbod op te vangen. 

    Minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten, prijst de bedrijventerreinen in Tholen als een ‘schoolvoorbeeld’ voor de innovatieve samenwerking in de energietransitie. Hij verwijst daarbij naar de baanbrekende “groepscapaciteitsovereenkomst” tussen Stedin en REC Tholen B.V. hub op Tholen, wat de weg vrijmaakt voor een duurzamere energievoorziening. Deze unieke overeenkomst toont aan hoe Tholen voorop loopt in de transitie naar duurzame energie en benadrukt het belang van dergelijke initiatieven voor een groenere toekomst.




    HET WONDER VAN THOLEN -  NIEUWE OPLOSSINGEN VOOR NETCONGESTIE door Harm Valk, Adriaan Harthoorn

  • 10:45 - 11:45CIRCULAIR BOUWEN FORUMYvette  WatsonDennis  DuffelsJim  TeunizenNoël  VergunstThomas  WellinkHET KASTEELCirculair bouwen20241107circulair-bouwenhet-kasteel FORUM


    Het doel van een volledig circulaire gebouwde omgeving in 2050 roept cruciale vragen op over waar we nu staan en hoe we daar komen. Volgens het rapport Op weg naar CO2-neutraal blijft de gebouwde omgeving sterk afhankelijk van primaire materialen, met aanzienlijke materiaalgebonden emissies als gevolg. Vincent Gruis, hoogleraar Housing Management, stelt in het rapport terecht de vraag hoe we circulariteit moeten definiëren en meten – een uitdaging die nog altijd onbeantwoord is.

    De noodzaak om met duidelijke meetinstrumenten vast te stellen hoe circulair onze gebouwde omgeving is, wordt steeds urgenter naarmate de doelen van 2030 en 2050 naderen. Tijdens dit forum richten we ons op de meetbaarheid, de businesscase voor circulariteit, en succesvolle voorbeelden die de weg wijzen.

    Praat mee en draag bij aan concrete aanbevelingen voor de toekomst!




    CIRCULAIR BOUWEN door Yvette Watson, Dennis Duffels, Jim Teunizen, Noël Vergunst, Thomas Wellink

  • 10:45 - 11:45LOONT TOEKOMSTBESTENDIG BOUWEN? DEAL!Ivor  ScholmanStan van den BergRadboud  KoningAlex  La VosWOUDESTEINCirculair bouwen20241107circulair-bouwenwoudestein DEAL!



    In deze deelsessie nemen de onderzoeksbureaus Rebel en Arcadis jullie mee in de Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse (MKBA) van Toekomstbestendig bouwen. Dit verkennende onderzoek heeft de provincie Zuid-Holland, in samenwerking met convenantspartijen, laten uitvoeren om meer grip te krijgen op het financiële vraagstuk van Toekomstbestendig Bouwen. We nemen jullie mee in de doorrekening van Toekomstbestendig Bouwen, de terugverdientijd, waar komen de baten te liggen en wat vraagt nader onderzoek.



    LOONT TOEKOMSTBESTENDIG BOUWEN? door Ivor Scholman, Stan van den Berg, Radboud Koning, Alex La Vos

  • 10:45 - 11:45SPEEL DE ENERGYGAMELeontien de WaalHUB ABN AMROEnergietransitie20241107energietransitiehub-abn-amro


    ABN AMRO nodigt je graag uit voor de Energy Game op de Klimaattop GO!

    Tijdens deze game ervaar je hoe belangrijk het is om buiten je eigen kaders te denken. Hoe ziet de energietransitie eruit vanuit een andere sector? Wat gebeurt er als je in de schoenen van een ander stapt? Deze interactieve sessie laat je zien dat samenwerking de sleutel is tot een duurzame toekomst.

    Wat kun je verwachten?
    In de Energy Game neem je samen met andere deelnemers plaats achter de Scifflebox. Op het spelbord zie je direct de gevolgen van de keuzes die je maakt. Bereik je het verwachte resultaat? En wat voor impact hebben de beslissingen van andere teams op jouw sector? Samen streven jullie naar het behalen van de COâ‚‚-doelen, maar dat lukt alleen door voortdurend de belangen van alle sectoren in balans te houden.


    Wanneer?

    ·        6 november om 10:30 – 11:30 uur

    ·        7 november om 10:45 – 11:45 uur


    Wees er snel bij, want er kunnen maximaal 25 personen deelnemen per sessie!

    Schrijf je nu in en bereid je voor op een inspirerende en leerzame ervaring waarin we samen de toekomst van energie vormgeven.



    SPEEL DE ENERGYGAME door Leontien de Waal

  • 11:15 - 11:45DENK MEE: DE DUURZAAMHEIDSOPGAVE VAN ALMERE PAMPUS Carlinde  AdriaanseDE KUIPKlimaatbestendig bouwen20241107klimaatbestendig-bouwende-kuip


    Almere Pampus is een nieuwe gebiedsontwikkeling en wordt het nieuwe zesde stadsdeel in de Gemeente Almere. In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf heeft Almere de opgave voor 25.000 tot 35.000 woningen en 16.000 arbeidsplaatsen. Maar dan wel: duurzaam en ecologisch - vanuit water- en bodemsturend en mobiliteit.

    Help mee: hoe hoog mag de lat?


    DENK MEE: DE DUURZAAMHEIDSOPGAVE VAN ALMERE PAMPUS  door Carlinde Adriaanse

  • 11:30 - 12:15DE OVERHEID ALS AANJAGER VAN DE RENOVATIEGOLF ROUND TABLESelina  RoskamInge  DiepmanJip  ColenbranderJules  HerculesAttie  DijkstraLUXOR 20241107luxor ROUND TABLE


    De overheid staat aan het begin van een enorme renovatiegolf, gericht op het verduurzamen van een breed scala aan gebouwen, van scholen en kantoren tot politiebureaus en stations. Deze ambitieuze opgave biedt niet alleen een kans om duurzaamheid te realiseren, maar ook om samen met de markt tot innovatieve oplossingen te komen. De markt heeft de kennis en capaciteit, maar vraagt om duidelijke kaders en samenwerking. De vraag is: hoe kunnen overheid en markt elkaar versterken om deze uitdaging aan te gaan?

    Tijdens deze round table gaan besluitvormers van (semi)overheidsorganisaties met elkaar en de aanwezige deelnemers in gesprek. Wat houdt de renovatieopgave precies in? Hoe kun je als marktpartij meedoen en impact maken? Stel je vragen, praat mee, en help mee richting te geven aan deze gezamenlijke missie!







    DE OVERHEID ALS AANJAGER VAN DE RENOVATIEGOLF door Selina Roskam, Inge Diepman, Jip Colenbrander, Jules Hercules, Attie Dijkstra

  • 11:45 - 12:15VERDUURZAMEN VAN ZORGINSTELLINGEN IN OVERIJSSELAndries  MelchersDE KUIPEnergietransitie, Sociale impact20241107energietransitie, sociale-impactde-kuip

    Een publiek-privaat consortium van 4 partners helpen 10 zorginstellingen in Provincie Overijssel met verduurzamen van vastgoed en bedrijfsvoering. Van de eerste scan tot het co-financieren van de maatregelen. Het resultaat mag er zijn en verdiend navolging in andere provincies en gemeenten.

    Stichting C23, Inkooporganisatie Stichting Lucrum, Provincie Overijssel en Energiefonds Overijssel presenteren het programma Zorg voor de toekomst. Kom langs en ontdek hoe dit ook in jou provincie of gemeente kan werken voor zorginstellingen en scholen. 


    VERDUURZAMEN VAN ZORGINSTELLINGEN IN OVERIJSSEL door Andries Melchers

  • 11:45 - 12:15ON THE MOVE: LODEWIJK HOEKSTRA CLIMATE TOURMarvin van KempenLodewijk  HoekstraHET KASTEELKlimaatbestendig bouwen20241107klimaatbestendig-bouwenhet-kasteel CLIMATE TOUR

    Dit is je kans! Stel al je vragen aan Lodewijk Hoekstra. 

    Hij is bekend als tv-presentator, kwartiermaker van ‘Groene Cirkel Groene Gezonde Stad’ en oprichter van NL Greenlabel en hij neemt het voortouw in het belichten van groene initiatieven voor het grote publiek. Met zijn nieuwe initiatief "On the move to" gaat hij met zijn groene ambulance inspirerende verhalen ophalen en zichtbaar maken hoe Nederland op weg is naar een duurzamere toekomst.


    ON THE MOVE: LODEWIJK HOEKSTRA door Marvin van Kempen, Lodewijk Hoekstra

  • 11:45 - 12:15JOUW BIJDRAGE AAN DE KLIMAATTOP GO: REIS NAAR 2025?Dirk van GemertHUB DUURZAAM GEBOUWD 20241107hub-duurzaam-gebouwd

    Dirk van Gemert is commercieel directeur bij Duurzaam Gebouwd. Dirk vertelt jullie meer over de route naar de Klimaattop GO van 2025! Sluit aan als ambassadeur en bouw mee aan toekomstbestendige leefomgeving.

     

    Duurzaam Gebouwd is een landelijk integraal kennisplatform voor beslissers binnen de bouw- en vastgoedsector die koplopen op het gebied van duurzaamheid. Netwerken, het delen van kennis en best practices zijn belangrijk binnen Duurzaam Gebouwd. Sinds de oprichting in 2009 biedt het platform essentiële marktinformatie, kennis en inspiratie over de ontwikkelingen in de (duurzame) wereld van morgen.

     

    Binnen het netwerk ontmoeten twee werelden elkaar: de vraag- en aanbodzijde. Die kruisbestuiving levert de deelnemers een innovatievoordeel op, waarmee de transities in de bouw- en vastgoedsector versnellen. Kantelingen in de sector worden verkend en partijen gaan op een integrale manier aan de slag met verduurzamingsvraagstukken. Daarnaast biedt het platform je uitstekende mogelijkheden om je duurzame initiatieven, projecten, producten of diensten te profileren.


    JOUW BIJDRAGE AAN DE KLIMAATTOP GO: REIS NAAR 2025? door Dirk van Gemert, Duurzaam Gebouwd

  • 11:45 - 12:45GEZONDE WERKNEMERS, DE SLEUTEL VOOR HET VERGROTEN VAN ONS ARBEIDSKAPITAALWietse  WalingaFrancesco  FranchimonBart In 't VeltMarc  HopmanKarin  PoelRuben van der AaWOUDESTEINSociale impact20241107sociale-impactwoudestein


    Klimaatveranderingen hebben invloed op onze gezondheid. De gezondheid van onze arbeidspopulatie. Een arbeidspopulatie die vergrijst. Onze gezondheid is het allerbelangrijkste, voor ieder individuele medewerker. De waarde van de gezondheid van mensen is ook belangrijk voor werkgevers, voor verhuurders van kantoren en voor verzekeraars. Het verbeteren van het welzijn van mensen vraagt om aanpassingen van de gebouwde omgeving. Maar wie draagt de kosten en wie ontvangt de baten? Een typisch geval van een split incentive.

    In analogie met de ESCo (Energy Service Company) waarbij de kosten en de baten via een ESCo eerlijk wordt in deze Ronde Tafel de WELLCo besproken. In januari 2024 zijn er tien interviews afgenomen om belangen en posities van vastgoedeigenaren, huurders, verzekeraars en serviceproviders in beeld te brengen. Tijdens de Ronde Tafel worden die inzichten besproken met Bart in ‘t `Veld (gemeente Utrecht), Marco Hopman (Croon Wolter & Dros), Karin Poel (IWG), Wietse Walinga (Smart WorkPlace). Het publiek krijgt ruim de gelegenheid om vragen te stellen, ervaringen te delen en opmerkingen te maken.

    Onze economie is gebaat bij een vitale arbeidspopulatie, organisaties bij vitale medewerkers en medewerkers willen zelf ook vitaal zijn en blijven. Dat vraagt om samenwerking. Met uw deelname aan deze sessie draagt u bij aan het doel de gezondheid van medewerkers te verbeteren, de sleutel voor het vergroten van ons arbeidskapitaal.


    GEZONDE WERKNEMERS, DE SLEUTEL VOOR HET VERGROTEN VAN ONS ARBEIDSKAPITAAL door Wietse Walinga, Francesco Franchimon, Bart In 't Velt, Marc Hopman, Karin Poel, Ruben van der Aa

  • 12:00 - 12:30VAN DUURZAAM NAAR TOEKOMSTBESTENDIG BOUWENWilbert van der VlietHUB ABN AMROEnergietransitie, Circulair bouwen, Klimaatbestendig bouwen20241107energietransitie, circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwenhub-abn-amro


    Ben jij klaar om de toekomst van duurzaam financieren te ontdekken? Is jouw vastgoed toekomstbestendig of kan wellicht subsidie je op weg helpen?

    Sluit aan bij de boeiende presentatie over toekomstbestendig vastgoed en ga samen met ons in gesprek over exclusieve inzichten vanuit ABN AMRO en onze klanten. Wilbert van der Vliet, Subsidie Expert binnen het ABN AMRO Sustainability Expertise Team vertelt je alles over kansen rond subsidies en groen financieren.

    Leer van de ervaringen en best practices die jou helpen om duurzame doelen te bereiken. Ontdek hoe je met slimme investeringen en innovatieve oplossingen niet alleen bijdraagt aan een groene toekomst, maar ook je bedrijf klaarstoomt voor de uitdagingen van morgen. Koppel zo waardevolle inzichten en het netwerken met koplopers rond duurzame bouw- en renovatietechnieken. Om samen sterker te bouwen we aan een duurzame en energie-efficiënte toekomst!



    VAN DUURZAAM NAAR TOEKOMSTBESTENDIG BOUWEN door Wilbert van der Vliet

  • 12:00 - 12:30ZO GROOT ZIJN DE KANSEN VOOR BETON EN CIRCULARITEITThijs  HuijsmansHUB HEIJMANS 20241107hub-heijmans

    Het zal je niet zijn ontschoten: Heijmans tekende een intentieverklaring om zich als een van de partijen in te zetten voor duurzaam beton. Met het oog op het klimaatneutraal opereren in 2040 sluit de versnelling aan op de duurzaamheidsdoelstellingen. “Heijmans koerst onder andere op het halveren van de absolute CO2-uitstoot in scope 3 in 2030”, vertelt Thijs. ”[TH1] Naast efficiënter materiaalgebruik en een transitie naar meer biobased materialen, ligt er ook nog een hele grote opgave om CO2-intensieve materialen zoals beton te verduurzamen.”

    Thijs vertelt je in zijn sessie over hoe verschillende praktijkvoorbeelden nú al laten zien dat deze ambities tot wasdom komen. [TH2] Je ontdekt oplossingsrichtingen voor beton: wat zijn de kansen voor alternatieve bindmiddelen, betongranulaat en secundair grind en zand en hoe pas je het toe? Volgens Thijs is dit geen toekomstmuziek, maar vindt die verduurzaming nú al plaats. Zijn voorbeelden inspireren je om, samen met andere ketenpartners, stappen te zetten om CO2-uitstoot te reduceren.

    Een eerste succesvoorbeeld is de circulaire verbouwing van het hoofdkantoor van Rabobank. Thijs vertelt je onder andere meer over de inzet van secundaire materialen als grind en zand. Hoe daagden Heijmans en Rabobank elkaar uit voor deze toepassing van hergebruikte materialen?

    Ook komen geopolymeer betonprojecten onder de aandacht: twee grondgebonden eengezinswoningen kregen prefabelementen bestaande uit dit cementloze beton, voor de dragende wanden. En bij de renovatie van Gemini Noord, een faculteitsgebouw van de TU Eindhoven, ging het een stap verder. Daar werd het beton voor het eerst gebruikt in een vrijdragende vloer. En voor Physics gaat het om de verkenning naar opschaling in volume van zowel secundair zand en grind als de toepassing van cementvervanging. Thijs besluit: “Als duurzame aanvoerder versnellen wij zo de enorm benodigde verduurzaming van beton in de bouw.”


    ZO GROOT ZIJN DE KANSEN VOOR BETON EN CIRCULARITEIT door Thijs Huijsmans

  • 12:15 - 12:45SUCCESVOL OPLEIDEN ZONDER UITSTROOM DE KUIPEnergietransitie, Circulair bouwen20241107energietransitie, circulair-bouwende-kuip
  • 12:15 - 12:45UITREIKING EWF PRIJS 2024 EN HOE PAKKEN WE DOOR? DEAL!Yvette  WatsonPeter van den EngelBen  BronsemaJeike  WallingaHET KASTEEL 20241107het-kasteel DEAL!

    'Het gebouw als klimaatmachine, natuurlijke ventilatie, ongekend duurzaam en gezond!'

    Hier, op deze plek, waar we stevige invulling geven aan onze grote ambities, waar we innovaties naar de praktijk brengen, reiken we met veel trots de Ben Bronsema EWF Prijs 2024 uit. Drie finalisten: Samira Boussoufi, Thomas Krcevinac, Britta Hollebeek dingen mee naar deze felbegeerde prijs die integrale duurzame klimatiseren aanjaagt!

    Ben jij bezig met natuurlijke vormen van klimatiseren om gebouwen toekmostbestendig te verduurzamen en gezonder te maken? Dit is jouw kans om aan te geven wat jij nodig hebt om door te pakken. Praat mee en stel je vragen tijdens deze interactieve sessie. De partners van de Stichting EWF-Lab, die veel ervaring hierin hebben, delen graag hun inzichten. Halmos Adviseurs, Tonko Architecten, abt, Royal Haskoning DHV, Buro Happold en Nelissen Ingenieursbureau.

    Met bijdragen van Ben Bronsema, Jeike Wallinga, Peter van den Engel en Yvette Watson belooft het een inspirerende bijeenkomst te worden.





    UITREIKING EWF PRIJS 2024 EN HOE PAKKEN WE DOOR? door Yvette Watson, Peter van den Engel, Ben Bronsema, Jeike Wallinga

  • 12:15 - 12:45HOE VERSNELT GEMEENTE HEERLEN CIRCULAIRE GEBIEDSONTWIKKELING? Jan Willem  KattouwElma  DurmisevicJohn  LensLUXOREnergietransitie, Circulair bouwen20241107energietransitie, circulair-bouwenluxor


    Wat kun jij leren van de circulaire gebiedsontwikkeling van gemeente Heerlen en hoe kun je dit toepassen in je eigen gemeente? In deze sessie krijg je inzicht in hoe digitalisering een sleutelrol speelde in de duurzame ontwikkeling van het DSM-terrein. Samen met gemeente Heerlen en de experts Elma Durmisevic en Jan Willem Kattouw ontdek je hoe digitalisering kan helpen om de planvorming en uitvoering van jouw circulaire projecten te versnellen. Denk mee, stel vragen en leer hoe je deze aanpak kunt gebruiken voor projecten in jouw eigen gemeente.


    HOE VERSNELT GEMEENTE HEERLEN CIRCULAIRE GEBIEDSONTWIKKELING?  door Jan Willem Kattouw, Elma Durmisevic, John Lens

  • 12:15 - 13:00WE GAAN VANDAAG DE WERELD REDDEN! ROUND TABLELeontien de WaalDick van GinkelHerre  ElsengaNiels  RuijterHUB VBIEnergietransitie, Circulair bouwen, Klimaatbestendig bouwen, Sociale impact20241107energietransitie, circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwen, sociale-impacthub-vbi ROUND TABLE


    De verduurzaming van de gebouwde omgeving is een complexe puzzel, die technische én sociale uitdagingen kent. Binnen de bekende systemen die we nu hebben: marktdemocratie, EU interne markt en uitgaand van feiten, PBL ICER, IPCC. Hierbij is het van groot belang dat alle stakeholders in dit proces dezelfde doelen en handelingsperspectief hebben. Hierover gaan de deelnemers met elkaar in gesprek.


    WE GAAN VANDAAG DE WERELD REDDEN! door Leontien de Waal, Dick van Ginkel, Herre Elsenga, Niels Ruijter

  • 12:45 - 13:15LUNCHPAUZE COOLSINGEL 20241107coolsingel


    Op de Coolsingel kun je niet alleen terecht voor een heerlijke koffie en een vers broodje, maar het is ook dé plek om te netwerken! Dit is het perfecte moment om na te praten over de inspirerende sessies en ideeën uit te wisselen met de andere deelnemers. Kortom, een smakelijke pauze en een kans om waardevolle contacten te leggen!


    LUNCHPAUZE

  • 12:45 - 13:15PRESENTATIE NATIONAAL DASHBOARD DUURZAME LEEFOMGEVING  DEAL!Lodewijk  HoekstraLUXORCirculair bouwen, Klimaatbestendig bouwen20241107circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwenluxor DEAL!

    Tijdens deze presentatie krijg je inzicht in het Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving. Diverse organisatie zetten hun handtekening als ondersteuner van dit initiatief.


    PRESENTATIE NATIONAAL DASHBOARD DUURZAME LEEFOMGEVING  door Lodewijk Hoekstra

  • 13:15 - 13:45GEBIEDSGERICHTE AANPAKKEN IN DE ENERGIETRANSITIEInge  DiepmanThomas  MetzWOUDESTEINEnergietransitie20241107energietransitiewoudestein

    Aanpassingen van gebouw en gebied zijn niet meer los van elkaar te zien binnen de energietransitie; hoe zijn wij met deze uitdagingen omgegaan en wat zou jij kunnen doen?

    Vandaag delen we praktische lessen vanuit de projecten van het Rijksvastgoedbedrijf en de praktijk van EnergieRijk Den Haag, een samenwerkingsverband van Rijk, Provincie, Gemeente en andere organisaties in Den Haag. Over hoe werkelijkheden elkaar kunnen beïnvloeden en soms frustreren bij de energietransitie. Onze eerste uitdaging lag vooral bij warmte en koude, nu is daar netcongestie bijgekomen.




    GEBIEDSGERICHTE AANPAKKEN IN DE ENERGIETRANSITIE door Inge Diepman, Thomas Metz

  • 13:15 - 13:45DE PAPIEREN WAARHEIDDick van GinkelRik  HulsmanDE KUIPEnergietransitie, Circulair bouwen20241107energietransitie, circulair-bouwende-kuip

    Het staat op papier is het dan waar?
    Een transparante data-gedreven aanpak cruciaal is om sneller en efficiënter Paris Proof te bouwen, met als doel een duurzame en Co2-neutrale toekomst te realiseren. Maar wat zien we daar nu van in de praktijk?


    Rik Hulsman en Dick van Ginkel nemen u mee op reis naar Parijs (op papier dan).

    DE PAPIEREN WAARHEID door Dick van Ginkel, Rik Hulsman

  • 13:15 - 13:45COMPLEXITEIT IN RUIMTELIJKE ONTWIKKELING AANPAKKENPaul  DielissenRon  VisscherLUXOREnergietransitie, Circulair bouwen, Klimaatbestendig bouwen20241107energietransitie, circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwenluxor


    Nederland staat voor grote uitdagingen bij het ontwikkelen van dorpen, steden en gebieden. De kwaliteit en planning van projecten komen steeds meer onder druk te staan door de groeiende complexiteit van tegenstrijdige belangen. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan snelle oplevering van woningen en bedrijfsvastgoed toe.

    Tijdens deze sessie delen experts hoe het bundelen van gespecialiseerde kennis over milieu, regelgeving en ruimtelijke ordening kan helpen bij het aanpakken van de uitdagingen waar gebieds- en projectontwikkelaars, architecten, bouwmanagers en aannemers voor staan. Er worden praktische oplossingen en strategieën besproken die bijdragen aan succesvolle gebiedsontwikkeling en de duurzame inpassing hiervan in de leefomgeving.


    COMPLEXITEIT IN RUIMTELIJKE ONTWIKKELING AANPAKKEN door Paul Dielissen, Ron Visscher

  • 13:15 - 13:45JOUW BIJDRAGE AAN DE KLIMAATTOP GO: REIS NAAR 2025Dirk van GemertHUB DUURZAAM GEBOUWD 20241107hub-duurzaam-gebouwd

    Dirk van Gemert is commercieel directeur bij Duurzaam Gebouwd. Dirk vertelt jullie meer over de route naar de Klimaattop GO van 2025! Sluit aan als ambassadeur en bouw mee aan toekomstbestendige leefomgeving.

     

    Duurzaam Gebouwd is een landelijk integraal kennisplatform voor beslissers binnen de bouw- en vastgoedsector die koplopen op het gebied van duurzaamheid. Netwerken, het delen van kennis en best practices zijn belangrijk binnen Duurzaam Gebouwd. Sinds de oprichting in 2009 biedt het platform essentiële marktinformatie, kennis en inspiratie over de ontwikkelingen in de (duurzame) wereld van morgen.

     

    Binnen het netwerk ontmoeten twee werelden elkaar: de vraag- en aanbodzijde. Die kruisbestuiving levert de deelnemers een innovatievoordeel op, waarmee de transities in de bouw- en vastgoedsector versnellen. Kantelingen in de sector worden verkend en partijen gaan op een integrale manier aan de slag met verduurzamingsvraagstukken. Daarnaast biedt het platform je uitstekende mogelijkheden om je duurzame initiatieven, projecten, producten of diensten te profileren.


    JOUW BIJDRAGE AAN DE KLIMAATTOP GO: REIS NAAR 2025 door Dirk van Gemert, Duurzaam Gebouwd

  • 13:15 - 14:15SOCIALE IMPACT IN DE GEBOUWDE OMGEVING FORUMFrancesco  FranchimonJoppe  StellooRichard  DaamenJorien  WesselingHET KASTEELSociale impact20241107sociale-impacthet-kasteel FORUM


    De Gebouwde Omgeving kan een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van haar gebruikers. Maar hoe creëer je als architect, bouwer, beleidsmaker, verhuurder of huurder écht sociale impact? Hoe meet je de waarde van een gezonde werkomgeving en welke praktische stappen kun je morgen al nemen? Tijdens het Forum Sociale impact op de Klimaattop Gebouwde Omgeving krijg je de kans om hierover in gesprek te gaan met experts én collega’s. Doe mee en ontdek hoe we samen een gebouwde omgeving kunnen creëren waarin welzijn centraal staat.

    DEEL 1: Waardecreatie en sociale impact – (Interview & vragensessie)

    In het eerste deel delen experts hun inzichten en ervaringen in korte interviews. Sociaal ondernemer Jack Stuifbergen legt uit hoe zijn projecten welzijn voor zijn medewerkers en klanten centraal stellen en duurzame sociale impact realiseren. Francesco Franchimon, ontwikkelaar van de WELLCO-methode, vertelt over het gebruik van prestatiecontracten om gezondheid en welzijn meetbaar en structureel te verankeren in gebouwen.

    Na de interviews is er een interactieve vragenronde waarin deelnemers niet alleen vragen kunnen stellen aan de experts, maar ook met elkaar in gesprek gaan over hoe zij waarde en welzijn in hun eigen projecten kunnen bevorderen. Dit eerste deel biedt inzicht in concrete strategieën en ideeën voor sociale impact in de gebouwde omgeving.

    DEEL 2: Technologie en gebruikerservaringen – (Interview & vragensessie)

    In het tweede deel staat technologie en de ervaring van eindgebruikers centraal. Joppe Stelloo (Heijmans) presenteert resultaten van een uitgebreid onderzoek onder gebruikers van werkomgevingen, met waardevolle lessen over hun verwachtingen en behoeften. Richard Damen (FHI) bespreekt de rol van technologie en laat zien hoe slimme toepassingen kunnen bijdragen aan een veilige, gezonde en aangename werkomgeving.

    Tijdens de tweede interactieve vragenronde kunnen deelnemers opnieuw in gesprek gaan, zowel met de experts als met elkaar. Hoe kan technologie morgen al het welzijn van eindgebruikers verbeteren? Welke praktische inzichten kun je toepassen om je projecten nog waardevoller te maken voor de gebruikers?

    Mis deze kans niet om inspiratie op te doen, je vragen te stellen en actief bij te dragen aan een levendige discussie over de sociale waarde van de gebouwde omgeving!


    SOCIALE IMPACT IN DE GEBOUWDE OMGEVING door Francesco Franchimon, Joppe Stelloo, Richard Daamen, Jorien Wesseling

  • 13:30 - 14:00NETCONGESTIE EN BATTERIJOPSLAGSYSTEMENAlbert Jan  SwartThomas  WiersingaHUB ABN AMROEnergietransitie20241107energietransitiehub-abn-amro


    Netcongestie vormt een obstakel voor verdere elektrificatie van ons energieverbruik. Naast het doen van noodzakelijke investeringen in het net kunnen aanpassingen in de regelgeving zorgen voor meer flexibiliteit in zowel de afname van stroom als in het aanbod uit eigen opwek. Verschillende organisaties werken aan oplossingen om de pijn van netcongestie te verzachten, zoals blijkt uit interviews die ABN AMRO heeft afgenomen.

    In deze interactieve sessie bespreken Albert Jan Swart & Thomas Wiersinga veranderingen in de regelgeving en mogelijke oplossingen en voorbeelden van ondernemingen die deze hebben toegepast. Daarnaast staan ze stil bij de financiering van bijvoorbeeld batterijcontainers. Ook zijn ze zeer geïnteresseerd in de problematiek waar u met uw bedrijf tegenaan loopt.



    NETCONGESTIE EN BATTERIJOPSLAGSYSTEMEN door Albert Jan Swart, Thomas Wiersinga

  • 13:45 - 14:15LANCERING - BIOBASED NEDERLAND DEAL!Inge  DiepmanJohan  MellegersSissy  VerspreekGeert  KooistraJohn  SmitsWOUDESTEINCirculair bouwen, Klimaatbestendig bouwen20241107circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwenwoudestein DEAL!

    Maak kennis met de nieuwe branchevereniging Biobased Nederland!


    LANCERING - BIOBASED NEDERLAND door Inge Diepman, Johan Mellegers, Sissy Verspreek, Geert Kooistra, John Smits

  • 13:45 - 14:15KRACHTIGE SAMENWERKING TUSSEN GEMEENTE EN ONDERNEMERSMark  GoudaEric de JongDE KUIPEnergietransitie, Circulair bouwen20241107energietransitie, circulair-bouwende-kuip

    Tijdens deze sessie kom je alles te weten over hoe gemeente Waalwijk en stichting CO2 neutraal samenwerken met ondernemers en overheid om tot concrete resultaten te komen. 


    KRACHTIGE SAMENWERKING TUSSEN GEMEENTE EN ONDERNEMERS door Mark Gouda, Eric de Jong

  • 13:45 - 14:15OVERHEDEN STUREN OP WERKELIJK ENERGIEGEBRUIKMaarten  KoksJohn  LensTon  GlashorstJeroen  SolleveldLUXOREnergietransitie, Sociale impact20241107energietransitie, sociale-impactluxor


    Sturing op theoretische energielabels is complex, tijdrovend en vaak ver naast de werkelijkheid. Ook in duurzaamheidsrapportages wordt steeds vaker gevraagd naar het werkelijke energiegebruik en de bijbehorende CO2-emissies. Daarom sturen steeds meer gebouweigenaren en -gebruikers op het werkelijk energiegebruik. Dit doen veel organisaties inmiddels aan de hand van de WEii. Met WEii.nl is het mogelijk gebouwen eenvoudig en snel te beoordelen op het werkelijke energiegebruik.

    Naast de vraag uit markt wordt de WEii ook steeds meer gevraagd door (lokale) overheden bijvoorbeeld in de Portefeuille Aanpak van de omgevingsdiensten. Zij kunnen het instrument gebruiken om de energieprestaties van gebouwen snel en correct in beeld te brengen en daarop te handhaven. Ook het Rijksvastgoedbedrijf heeft de tool omarmd. Tijdens dit panelgesprek gaan we in gesprek met verschillende (lokale) overheden over waarom en hoe ze het instrument inzetten.

    WEii staat voor Werkelijke Energie intensiteit indicator en maakt op een uniforme wijze inzichtelijk wat een gebouw per vierkante meter per jaar aan energie gebruikt. Gebouweigenaren en -gebruikers krijgen daardoor direct inzicht in de werkelijke energieprestaties van hun pand in relatie tot gelijkwaardige panden in hun sector, in plaats van een theoretisch inzicht. Daarnaast ontstaat direct een beeld van hoe ver ze verwijderd zijn van de Parijse klimaatdoelstellingen of zelfs een energieneutraal gebouw.

    WEii is ontwikkeld door initiatiefnemers TVVL en Dutch Green Building Council (DGBC)


     

    OVERHEDEN STUREN OP WERKELIJK ENERGIEGEBRUIK door Maarten Koks, John Lens, Ton Glashorst, Jeroen Solleveld

  • 14:00 - 14:45SAMEN SLIMMER BOUWEN MET MINDER MATERIAAL ROUND TABLEThijs  HuijsmansDennis  DuffelsRoderik van der MeulenHUB VBICirculair bouwen20241107circulair-bouwenhub-vbi ROUND TABLE


    In de bouwsector gebruiken we vaak meer materialen en grondstoffen dan nodig is – een fenomeen dat we ‘materiaalobesitas’ noemen. Dat zorgt niet alleen voor hogere kosten maar ook voor een onnodig hoge CO2-footprint. De vraag is: hoe komen we ervan af?

    Tijdens Klimaattop GO organiseert VBI een rondetafelgesprek waarin architecten, adviseurs, constructeurs en aannemers met elkaar in gesprek gaan over oplossingen. Deze professionals hebben door hun keuzes een directe invloed op het materiaalgebruik in projecten. Hoe kunnen we samen slimmer en duurzamer bouwen? Wat zijn de concrete stappen die we NU al kunnen zetten? Dit is dé kans om te horen hoe deze professionals de uitdaging van materiaalobesitas aanpakken. Of je nu ontwerpt, adviseert of bouwt: minder materiaal betekent juist meer voor een duurzame toekomst!

    Experts aan deze round table: Tom Claassen (BBN), Thijs Huijsmans (Heijmans), Jan Willem van Kasteel (ICS), Roderik van der Meulen (Nieuwe Architecten) en als moderator Dennis Duffels (VBI).

    Kom erbij en luister mee. Samen bouwen we aan een klimaatneutrale toekomst!


    SAMEN SLIMMER BOUWEN MET MINDER MATERIAAL door Thijs Huijsmans, Dennis Duffels, Roderik van der Meulen

  • 14:15 - 15:00RENOVEREN ZONDER SPIJTHarm  ValkMarc van den ElzenDE KUIPEnergietransitie20241107energietransitiede-kuip

    Er is werk aan de winkel. Met meer dan 7 miljoen woningen te renoveren en één miljoen gebouwen voor de boeg moeten we nog grote stappen zetten. Tot 2030 moeten we al een sprong maken, met zo’n 2,5 miljoen bestaande woningen die we moeten verduurzamen. Kortom: we moeten een enorme snelheid maken. Maar misschien nog wel belangrijker: we moeten het op de juiste manier doen. Energie en gezondheid kunnen hand in hand gaan. Als we renoveren met een holistische blik op verduurzaming, krijgen we later geen spijt van wat we realiseren. Daarom zijn inzichten over toekomstbestendige renovatie van essentieel belang. 

    Tijdens deze interactieve sessie krijg je als architect, gemeente, woningcorporatie en bouwbedrijf inzicht in strategie en maatregelen waar je geen spijt van krijgt.


    RENOVEREN ZONDER SPIJT door Harm Valk, Marc van den Elzen

  • 14:15 - 15:00ENERGIECOÖPERATIES: DRIJVENDE KRACHT IN DE ENERGIETRANSITIEZita van AggelenJan  BouwensTjitske  VeldkampWOUDESTEINEnergietransitie, Sociale impact20241107energietransitie, sociale-impactwoudestein


    De ruim 700 energiecoöperaties in Nederland zijn een motor in de energietransitie. Ze zorgen ervoor dat opbrengsten van duurzame opwek terechtkomen in de omgeving, wat leidt tot lokaal draagvlak voor bijvoorbeeld wind- en zonprojecten. Een goede samenwerking met markt en overheid is daarvoor cruciaal. 

    In deze sessie maak je kennis met lokaal eigendom (het energiesysteem van de toekomst), Local4Local en energiegemeenschappen. Twee praktijkcasussen illustreren het succes van coöperatieve projecten en inspireren om zelf aan de slag te gaan in je directe omgeving: Energiecoöperatie Bodegraven Reeuwijk en Energiek Leiden.

    Over Energiecoöperatie Bodegraven Reeuwijk: 
    Zij realiseerden al 22 collectieve zonnedaken op o.a. bedrijfspanden en hebben daarvoor een interessante financiële constructie waardoor iedereen kan meedoen. De coöperatie werkt inmiddels ook aan een zonneveld. Jan heeft concrete adviezen voor het succesvol realiseren van coöperatieve zonnedaken in samenwerking met gemeenten en bedrijven.

    Over Energiek Leiden: 
    De coöperatie tekende afgelopen jaar een uitvoeringsovereenkomst met de gemeente Leiden voor ondersteuning (4 ton per jaar). Daarvan worden energiecoaches (particulier bezit), energiefixers (in sociale woningbouw), buurtinitiatiefcoaches en een warmte-adviseur, Duurzame huizendagen en een warmtepompspreekuur ingezet. Er wordt nu een MKB-ecosysteem opgezet om te zorgen dat onderwijs, coöperatie, gemeente en lokale ondernemers kunnen samenwerken aan de energiestransitie. Energiek Leiden is aangesloten bij een regionale coöperatie met eigen assets. Dat is een oplossing voor lokaal eigendom op plaatsen waar binnen de gemeentegrenzen geen ruimte is voor grootschalige opwek.

    Tijdens deze sessie krijg je ruimschoots de gelegenheid voor het stellen van vragen zodat je alle antwoorden krijgt en zelf goed voorbereid zelf aan de slag kan met het samenwerken met energiecooperaties in jouw gemeente.
     

    ENERGIECOÖPERATIES: DRIJVENDE KRACHT IN DE ENERGIETRANSITIE door Zita van Aggelen, Jan Bouwens, Tjitske Veldkamp

  • 14:15 - 15:00NATIONAAL MASTERPLAN LOPEN DEAL!Harwil de JongeMartine de VaanCaroline  PorsiusHannah  KandelJan  KadijkHET KASTEELSociale impact20241107sociale-impacthet-kasteel DEAL!

    Duurzame mobiliteit speelt een belangrijke rol in het behalen van klimaatdoelen binnen de gebouwde omgeving. Aan elektrisch rijden en deelvervoer wordt vaak wel gedacht en aandacht voor de fiets groeit, maar hoe staat het met de voetganger? Wat levert investeren in lopen op voor duurzame en toekomstbestendige wijken? En biedt meer ruimte voor lopen ook meer ruimte voor woningen? Meer dan zestig partijen zijn overtuigd van de potentie en hebben op 10 oktober het Nationaal Masterplan Lopen gelanceerd. Dit is een initiatief van het platform Ruimte voor Lopen en de gelijknamige City Deal.  In deze sessie een gesprek met deelnemers aan het Nationaal Masterplan Lopen over hoe bouwen met aandacht voor lopen tal van voordelen biedt: voor het klimaat, de woningbouw en de leefbaarheid. 




    NATIONAAL MASTERPLAN LOPEN door Harwil de Jonge, Martine de Vaan, Caroline Porsius, Hannah Kandel, Jan Kadijk

  • 14:15 - 15:00INTEGRALE DUURZAAMHEID BIJ (HER)ONTWIKKELING ROUND TABLE Meerdere sprekersLUXOREnergietransitie, Circulair bouwen, Klimaatbestendig bouwen, Sociale impact20241107energietransitie, circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwen, sociale-impactluxor ROUND TABLE

    Er is nog veel nodig om in 2050 een volledig circulaire en klimaatneutrale gebouwde omgeving te realiseren. Een integrale benadering van alle nieuwbouw en renovatieopgaven voor gebouwen en gebieden is daarbij noodzakelijk, om te voorkomen dat het nastreven van het ene doel ten koste gaat van de andere. 

    INTEGRALE DUURZAAMHEID BIJ (HER)ONTWIKKELING door Lucien Palmboom, Guido Slokkers, Mila Verdonk, Ricardo van der Valk, Ieke Benschop, Esmeralda Hemelaar

  • 14:30 - 15:00NATIONAAL DASHBOARD DUURZAME LEEFOMGEVINGFrank  Del GattoMaarten  AlberseHUB HEIJMANSKlimaatbestendig bouwen, Sociale impact20241107klimaatbestendig-bouwen, sociale-impacthub-heijmans


    Ervaar de live demonstratie van het Dashboard Duurzame Leefomgeving in concept en denk mee over het meten en monitoren van Nederland.


    NATIONAAL DASHBOARD DUURZAME LEEFOMGEVING door Frank Del Gatto, Maarten Alberse

  • 15:15 - 16:00SLOTDEBAT: LET'S GO! FORUMInge  DiepmanDoekle  TerpstraLeontien de WaalHarwil de JongeErwin  BerendsenMAINSTAGEEnergietransitie, Circulair bouwen, Klimaatbestendig bouwen, Sociale impact20241107energietransitie, circulair-bouwen, klimaatbestendig-bouwen, sociale-impactmainstage FORUM


    Na twee dagen vol inspirerende gesprekken, vernieuwende inzichten en duurzame Deals is het tijd voor de afsluiting van de Klimaattop Gebouwde Omgeving 2024: het slotdebat Let’s GO! Nu is het moment aangebroken om vooruit te kijken en de vraag te stellen: hoe gaan we dit nu écht fixen?

    Tijdens dit afsluitende debat staan vier leiders uit de sector aan het woord: Doekle Terpstra (Techniek Nederland), Leontien de Waal (ABN AMRO), Harwil de Jonge (Heijmans), en Erwin Berendsen (Homij). Samen verkennen zij wat er nodig is om de gemaakte ambities en plannen om te zetten in daadkracht. Hoe zorgen we voor voldoende en goed opgeleid talent om deze transformatie waar te maken? Welke essentiële boodschappen willen we meegeven aan Mona Keijzer om onze visie op een duurzame toekomst van de gebouwde omgeving te versterken?

    Dit slotdebat is niet alleen een afsluiting, maar ook het vertrekpunt voor onze volgende stappen. Met alle inzichten en energie die we hier verzamelen, kijken we samen vooruit – op naar de Klimaattop Gebouwde Omgeving 2025!




    SLOTDEBAT: LET'S GO! door Inge Diepman, Doekle Terpstra, Leontien de Waal, Harwil de Jonge, Erwin Berendsen

  • 16:00 - 16:00AFSLUITING KLIMAATTOP GO 2024 MAINSTAGE 20241107mainstage
  • 16:15 - 17:00NETWERKBORREL NETWERKEN COOLSINGEL 20241107coolsingel NETWERKEN

    Na twee inspirerende dagen vol ideeën en inzichten, nodigen we je van harte uit voor de netwerkborrel als afsluiting van de Klimaattop GO. Het moment om in een ontspannen sfeer verder te praten, ervaringen te delen en te netwerken onder het genot van een drankje.

    NETWERKBORREL

Alle filters verwijderen (reset)

Terug naar boven