Het zal je niet zijn ontschoten: Heijmans tekende een intentieverklaring om zich als een van de partijen in te zetten voor duurzaam beton. Met het oog op het klimaatneutraal opereren in 2040 sluit de versnelling aan op de duurzaamheidsdoelstellingen. “Heijmans koerst onder andere op het halveren van de absolute CO2-uitstoot in scope 3 in 2030”, vertelt Thijs. ”[TH1] Naast efficiënter materiaalgebruik en een transitie naar meer biobased materialen, ligt er ook nog een hele grote opgave om CO2-intensieve materialen zoals beton te verduurzamen.”
Thijs vertelt je in zijn sessie over hoe verschillende praktijkvoorbeelden nú al laten zien dat deze ambities tot wasdom komen. [TH2] Je ontdekt oplossingsrichtingen voor beton: wat zijn de kansen voor alternatieve bindmiddelen, betongranulaat en secundair grind en zand en hoe pas je het toe? Volgens Thijs is dit geen toekomstmuziek, maar vindt die verduurzaming nú al plaats. Zijn voorbeelden inspireren je om, samen met andere ketenpartners, stappen te zetten om CO2-uitstoot te reduceren.
Een eerste succesvoorbeeld is de circulaire verbouwing van het hoofdkantoor van Rabobank. Thijs vertelt je onder andere meer over de inzet van secundaire materialen als grind en zand. Hoe daagden Heijmans en Rabobank elkaar uit voor deze toepassing van hergebruikte materialen?
Ook komen geopolymeer betonprojecten onder de aandacht: twee grondgebonden eengezinswoningen kregen prefabelementen bestaande uit dit cementloze beton, voor de dragende wanden. En bij de renovatie van Gemini Noord, een faculteitsgebouw van de TU Eindhoven, ging het een stap verder. Daar werd het beton voor het eerst gebruikt in een vrijdragende vloer. En voor Physics gaat het om de verkenning naar opschaling in volume van zowel secundair zand en grind als de toepassing van cementvervanging. Thijs besluit: “Als duurzame aanvoerder versnellen wij zo de enorm benodigde verduurzaming van beton in de bouw.”
ZO GROOT ZIJN DE KANSEN VOOR BETON EN CIRCULARITEIT door Thijs Huijsmans